Per 1 januari 2020 geldt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Dat betekent anders omgaan met arbeidscontracten, sociale zekerheid en loondoorbetaling bij ziekte. VOA helpt werkgevers met informatie en inspiratie.

,,Wie weet al álles van de WAB?” zo opent dagvoorzitter Judith de Bruijn een speciale bijeenkomst voor VOA-leden over de nieuwe wetgeving. Het blijft bij een enkeling, voor de meeste van de vijftig deelnemers is de WAB nog geen gesneden koek.

VOA organiseert de informatiebijeenkomst op 12 december, samen met platform Slim Werkgeven van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het nieuwe platform speelt in op vragen en behoeftes van werkgevers, ten aanzien van personeel en personeelsbeleid. Door de veranderende wetgeving én de huidige krapte op de arbeidsmarkt, staan werkgevers voor flinke uitdagingen. Wat mag wel, wat mag niet? Wat moet wel, wat moet niet?

De WAB kent geen overgangsregeling, de wet is meteen per 1 januari 2020 volledig van kracht. Advocaat Dick Feddes, werkzaam bij Teekens Karstens advocaten en notarissen, gaat in op het hoe en waarom van de nieuwe wetgeving. De WAB dient de doelen die eerder gesteld zijn in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) beter te behartigen, zo legt hij uit.. Die doelen zijn: flexibele werknemers meer zekerheid bieden, ontslagrecht sneller, gemakkelijker en goedkoper maken en de WW meer actief maken, somt Feddes op. ,,De verschillen tussen flexibele en vaste contracten moeten verkleind worden en contracten moeten beter passen bij aard en duur van de werkzaamheden. De WAB zorgt daarom voor belangrijke wijzingen bij flexibele arbeid, ontslagrecht en financiering van de WW.” Feddes, gespecialiseerd in arbeidsrecht, geeft toelichting op de gevolgen van de WAB. Zo wordt de ketenregeling versoepeld naar maximaal 3 tijdelijke arbeidsovereenkomsten in 3 jaar, in plaats van 2 jaar, maar wordt de oproepovereenkomst een stuk strikter door de 3-4-12 regeling. ,,De werkgever moet voortaan tenminste 4 dagen van tevoren een schriftelijke oproep doen en dan voor minimaal 3 uur,” geeft Feddes aan. ,,Na 12 maanden is de werkgever verplicht om een vast urenaanbod te doen.”
Nog tal van onderwerpen passeren de revue, zoals de wijziging van het ontslagrecht, de veranderingen in de WW-premie en de gewijzigde transitievergoeding, die al verschuldigd is vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst. Feddes licht het toe met voorbeelden en rekenmodellen.

De werkgevers in de zaal worden er niet heel vrolijk van. ,,Het arbeidsrecht is hogere wiskunde geworden,” verzucht een aanwezige.

Volgens dagvoorzitter De Bruijn moet de nieuwe wetgeving leiden tot meer vaste arbeidscontracten, dat zou zorgen voor meer balans. ,,Wilt u meer vast personeel en minder flexibel?” stelt zij de zaal de vraag. Er wordt vooral ontkennend geantwoord.
,,Het is ook een kwestie van wennen aan de nieuwe situatie, “ denkt De Bruijn, die aangeeft dat de nieuwe wet na vijf jaar geëvalueerd zal worden. ,,Die tijd is nodig om een goede evaluatie te kunnen houden. De effecten van de nieuwe wetgeving zijn niet van de ene dag op de andere meetbaar.”

Dirk-Jan Padmos, directeur van IT-dienstverlener Groupe OPEN Nederland B.V. wordt geïnterviewd over het personeelsbeleid bij zijn bedrijf. Padmos ziet verschillen tussen jongere en oudere medewerkers. ,,Jongeren melden zich vaker direct na de proeftijd ziek of komen te laat. Bij ouderen zien we dat veel minder.”

Tanja de Mooij, directeur van Trendel Arbodienstverlening, gaat vervolgens in op de verschillende vormen van verzuim. Daarbij geldt: voorkomen is beter dan genezen, want verzuim is duur. ,,Hoe je dat kunt berekenen? Neem het verzuimpercentage in je bedrijf en vermenigvuldig dat met 2,5 procent van de totale loonsom. Dat is wat verzuim je op jaarbasis kost,” houdt de ARBO-deskundige de zaal voor en geeft vervolgens de nodige tips hoe grip te houden op verzuim en hoe de regels toe te passen in de nieuwe wetgeving.

Bij de borrel achteraf, zijn de meningen verdeeld. Waar een accountmanager van een uitzendbureau voor productiemedewerkers het positief vindt dat er ‘normaler met mensen wordt omgegaan’, noemt een onderneemster met diverse kleine parttimers de nieuwe wet ‘betutteling’ en een directeur van een wervingsbureau bestempelt deze zelfs als ‘drama’.

Bart Hermsen, aanwezig namens het ministerie van SZW, denkt dat werkgevers toch gevoelig zullen zijn voor bepaalde effecten van de WAB. ,,De wet beoogt meer vaste contacten en minder flexibele. Doordat werkgevers WW-premie gaan betalen naar type contract, denken we dit te kunnen bereiken. Werkgevers gaan een lagere WW-premie betalen bij een vast contract en een hogere premie bij een flexibel contract.”

QUOTE: ,,Het arbeidsrecht is hogere wiskunde geworden” - Werkgever tijdens bijeenkomst over WAB