Een sollicitatiegesprek spannend? Met deze checklist ga je zelfverzekerd het gesprek in om een verpletterende indruk achter te laten.

Minder stress en spanning

Heerlijk cliché: een goede voorbereiding is het halve werk, maar oh zo waar. Ga je voorbereid naar je sollicitatiegesprek, dan maak je een grotere kans op een succesvolle afloop. Met de juiste voorbereiding sta je steviger in je schoenen en neem je een aantal onzekerheden weg. Je zult merken dat je minder snel in de stress schiet en minder gespannen bent.

Doe voldoende research

Zoveel mogelijk relevante informatie zoeken helpt je goed beslagen ten ijs te komen. In feite voer je deze stap al uit bij het opstellen van je cv. Bekijk de website en social media-kanalen, lees reviews en ken de vacature tot in detail.

Bereid je voor op verschillende vragen

Hoewel elk sollicitatiegesprek anders is, zullen een aantal vragen steevast terugkomen. Bedenk alvast antwoorden die je kunt geven op onderstaande veelvoorkomende vragen:

  • Waarom wil je bij ons werken?
  • Wat zijn je zwakke en sterke punten?
  • Waar zie je jezelf over x jaar?
  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Bedenk zelf vragen om te stellen

Ook is het belangrijk om zelf vragen te stellen en erachter te komen of de functie bij je past. Vragen die je kunt stellen zijn:

  • Hoe ziet jullie ideale kandidaat eruit?
  • Kun je een normale werkdag omschrijven?
  • Welke doorgroeimogelijkheden zijn er binnen het bedrijf?

Besteed aandacht aan je uiterlijk

Tijdens het sollicitatiegesprek wil je een zo goed mogelijke indruk achterlaten. Hoe je gekleed bent en of je er verzorgd uitziet, zijn belangrijke factoren. Denk na over de kleding die je kiest en laat deze passen bij de bedrijfscultuur en bij je eigen stijl. Zorg ervoor dat je kleding schoon en gestreken is. Besteed aandacht aan je persoonlijke verzorging en kom goed gekapt en fris ruikend aan op de plaats van bestemming.

Wat neem je mee?

Op een sollicitatiegesprek kom je nooit aan met lege handen. Neem altijd je cv en een of meerdere kopieën van je motivatiebrief mee. Een notitieblok is ook handig om aantekeningen te maken en je voorbereide vragen op te schrijven. Niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je telefoon voldoende batterij heeft in geval je de locatie niet kunt vinden of bepaalde informatie nodig hebt.

Ga voorbereid op weg

Je bereidt niet alleen je gesprek voor, maar ook de reis naar de locatie. Te laat komen is een no go dus ga op zoek naar de beste reisoptie en plan je route van tevoren. Vertrek op tijd om filestress te voorkomen.

Met deze handige checklist ben jij klaar om aan je sollicitatiegesprek te beginnen!