Korfbal Vereniging Tempo Kort na 1945, Nederland herrees uit haar as, was saamhorigheid de sleutel om de handen ineen te slaan. Het verenigingsleven kreeg nieuw elan en zo werd ook het korfbal geïntroduceerd in een eerder vooral voetballend Alphen. In 1946 werd “Alphen door eenheid sterk” opgericht, maar dat initiatief bloedde al snel dood door gebrek aan belangstelling.
Een tweede poging werd ondernomen met NSA, Nico Samson Alphen, een toen grote uitgeverij. Werknemers werd sport en ontspanning na arbeid aangeboden. Tot 1954 hield men het vol.
Wat eerder mislukte, blijkt achteraf toch niet vergeefs te zijn geweest. Zeker toen Rotterdammer Herman Groenendijk, hoofd werd van de toenmalige VGLO-school in de Julianastraat, waar nu het nieuwe stadshart op staat. Met Dinie v.d. Weerd en Wim Hebly als bestuursleden, werd in een der lokalen op 25 juli 1956 Tempo opgericht. De naamgeving is te danken aan de echtgenote van Groenendijk.
Met een contributie van 0,25 cent per week en een jaarbegroting van slechts een paar honderd gulden, ontstond een ledental van hooguit 30- 40.
Waar moet je gaan trainen en spelen? Men was overgeleverd aan de bereidwilligheid van Alphense Boys (voorzitter Winninghoff). Wel op het “bijveld”, waarop ook nog kerkschapen graasden door de weeks. In 1960 verhuisde Tempo naar de Steenstraat, het sportterrein van de HBS en voormalig ARC-complex.
Rond 1967 zat Tempo in een crisis situatie. Het ledental bleef maar laag en een gebrek aan jeugd was de oorzaak om de spelende senioren terug te trekken uit de competitie. Via een grote schoolactie is er toen een doorstart – een soort tweede oprichting – gemaakt. Vanaf dat moment kwam er een onstuimige groei op gang.
In 1970 verhuizen we weer, nu naar locatie Nieuwe Sloot (Alphia velden). In de periode 1970–1978 van groei, werd er vooral heel hard gewerkt om tot de realisatie van de huidige accommodatie te komen. Via vele acties en verhuur van de velden, werd 100.000 gulden bijeen gegaard. In februari 1978 legde Herman Groenendijk de eerste steen in een ijzige vrieskou en in oktober beschikte Tempo eindelijk over een eigen modern clubhuis. Een eigen veste, die door burgemeester Bruinslot al was beloofd bij de viering van het 5-jarig bestaan in Speeltuin Vreugdeoord in 1961.
Dit alles is in slechts een heel kort historisch overzicht, waaraan ik aan de sportiviteit voorbij gegaan ben. Tempo is op gericht in 1956 en eigenlijk voor de tweede keer in 1967 via een doorstart. Van 30 leden, van weinig middelen en materialen, naar ruim 500 leden op een locatie die er mag zijn. Toch mag één opmerkelijk sportief moment niet in dit korte overzicht ontbreken: In 2009 bereikte haar absolute hoogtepunt door op het veld te promoveren naar de hoogste klasse van Nederland, de hoofdklasse. Des te opmerkeijler was dat dit gebeurde na een aantal kampioenschappen op rij met een team dat voornamelijk uit spelers bestond afkomstig uit de eigen jeugdafdeling. Een prestatie die zonder alle hiervoor beschreven inspanningen nooit mogelijk was geweest. Hulde aan al die mensen die hebben volgehouden in moeilijke tijden, maar het is de inspanning meer dan waard geweest!
|