Veelzijdig
Al 19 jaar zit ze in het vak, sinds kort met veel plezier als verzorgende C bij Zorgtalent. "Het is een heel fijne organisatie." Maar wat houden haar werkzaamheden in? "Medicatie toedienen, helpen met douchen, controlemomenten bij dementie… Het is heel veelzijdig." Wat ze vooral geleerd heeft in die tijd? "Geduld hebben. Hoe meer weerstand je geeft, hoe meer je het terugkrijgt", lacht Suzanne.

Grote druk
Ook vertelt ze wat haar werk zo mooi maakt. "De connectie die je met iemand maakt. Erg fijn om iets voor iemand te kunnen betekenen." Maar dat laatste wordt mensen in de zorg niet altijd even makkelijk gemaakt. "Door het bezuinigen op de zorg is de werkdruk een stuk hoger geworden. Je kunt zo niet de oprechte aandacht geven die je zou willen geven, omdat hier simpelweg geen tijd voor is. Het is een vicieuze cirkel."

Te weinig personeel
Hiervoor zijn ook andere oorzaken te bedenken. "Mensen worden ouder en daarnaast langzamer oud. Het gevolg hiervan is dat er te weinig personeel is voor de zorgbehoevende ouderen." Zo ontstaat er een verloedering van het vak, vindt Suzanne. "Het moet beter." Hoe? "Dat is lastig. Wij kunnen niet zomaar staken, want mensen hebben onze hulp en zorg nodig."

"Het mooiste werk dat ik kan doen"
En die hulp en zorg wil Suzanne graag geven. "Het is echt het mooiste werk dat ik kan doen. Een steen verleggen, ook al is het maar een kiezelsteen." Of ze zichzelf nog 20 jaar in het vak ziet? "Zeker weten."

Ben jij net als Suzanne in het bezit van een diploma in de zorg? Dan is Zorgtalent misschien wel op zoek naar jou!