De Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn huisvest en begeleidt jaarlijks ongeveer een kwart van de mensen die zijn veroordeeld of wachten op het oordeel van de rechter. Bijna alle detentiemogelijkheden zijn in huis. Van cellen voor arrestanten en een gevangenis tot een afdeling intensief toezicht en een beperkt beveiligde afdeling. Dit vraagt dat er 24 uur per dag, zeven dagen per week de medewerkers als een geoliede machine met verschillende disciplines, vakmanschap en een flexibele houding te werk gaan.
Op zaterdag 24 juni tijdens de wervingsdag kan iedereen kennismaken met de diverse openstaande functies: van Complexbeveiliger, PIW’er tot managementondersteuner of leidinggevende. Om alvast een idee te geven wat bepaalde functies inhouden volgen hier twee voorbeelden:
Wat doet een Complexbeveiliger?
Denk hierbij aan het begeleiden van gedetineerden naar een afspraak. Maar ook advocaten, reclasseringsmedewerkers en familieleden van gedetineerden aanmelden en binnen laten. Verder wordt er toezicht gehouden in bezoekerszalen en worden de afdelingen geïnspecteerd waar gedetineerden verblijven.
Gerlinda over haar baan als complexbeveiliger: “Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk omdat hier geen dag hetzelfde is. Medisch alarm? Dan zorg ik dat de arts snel bij de gedetineerde is. Brandalarm? Dan zet ik de juiste deuren open en regel ik een makkelijke doortocht voor de brandweer. Het mooiste is het persoonlijke contact met collega’s maar ook met de gedetineerden. Een nieuwkomer probeert je vaak uit. Dan is het belangrijk dat je duidelijk bent – dat hij weet wat hij aan mij heeft. Ik maak met iedereen wel een babbeltje. Hoe was het bezoek? Is je dochter nog geweest? Ze zijn altijd blij me te zien.”
Wat doet een PIW’er?
Een penitentiair inrichtingswerker (PIW) is het eerste aanspreekpunt voor de gedetineerden en voert gesprekken over hun begeleidingsprogramma. Houdt iemand zich bijvoorbeeld niet aan zijn afspraak? Dan bespreekt de medewerker wat de sancties zijn, bijvoorbeeld het intrekken van verlof. Ook probeert de medewerker bij de gedetineerde bewustwording te creëren over de consequenties. Een goede PIW’er staat stevig in zijn schoenen, is verbaal sterk en is daadkrachtig.
Sirri over zijn baan als penitentiair inrichtingswerker: “Het is een fantastische baan. De plek is bijzonder. De mensen zijn bijzonder. En de bijdrage die je aan de maatschappij levert, is dat ook. Ik vind het echt een voorrecht dat ik gedetineerden mag begeleiden.” Wat wil Sirri geïnteresseerde kandidaten meegeven? "Dat het een top baan is. Ondanks de risico’s – het komt gelukkig niet vaak voor, maar je kunt in een vechtpartij belanden of zelfs worden gegijzeld – zou ik geen ander beroep willen hebben. Dit werk is een verrassingsei. Je weet nooit wat er in zit, maar het is altijd spannend.
Doorgroeimogelijkheden
Voor de uitoefening van bepaalde functies volgen nieuwe medewerkers de nodige interne opleidingen die passen bij het werk waarvoor is gesolliciteerd. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld bedrijfshulpverlening (BHV). Binnen de organisatie zijn er volop doorgroeimogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een hogere functie binnen een bepaald vakgebied. Maar het is ook goed mogelijk om een andere functie binnen de PI uit te oefenen. Verder bestaat voor iedere medewerker de mogelijkheid om gebruik te maken van studie – èn sportfaciliteiten.
Aanmelden wervingsdag
Naast de functies van complexbeveiliger en PIW’er zijn er ook volop mogelijkheden voor arbeidsbegeleiders, leidinggevenden, verpleegkundigen, leraren, sportinstructeurs, managementondersteuners en psychologen.
Kom op de wervingsdag ontdekken welke functies nog meer tot de mogelijkheden behoren. Aanmelden kan via: https://www.werkenbijpialphen.nl/.