Het gaat om winkeliers die door het schietdrama op 9 april 2011 in liquiditeitsproblemen zijn gekomen. Zij moeten het geld binnen vijf jaar terugbetalen aan de gemeente Alphen.

De kosten die gemoeid zijn aan het Ridderhofdrama liggen momenteel op ruim 425.000 euro. Er komen nog kosten voor de herdenkingsceremonie, monument en communicatie bij. Daar komt het uitgeleende bedrag nog bovenop. Het college van burgemeester en wethouders in Alphen verwacht dat het beschikbare budget van 700.000 euro niet overschreden wordt.

Tot op heden zijn er twee lotgenotenbijeenkomsten geweest voor gewonden. Op 28 oktober 2011 nodigden burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Hélène Oppatja gewonden en hun familieleden uit; meer dan de helft is uiteindelijk ingegaan op de uitnodiging. Op 10 februari van dit jaar was er op verzoek van de gewonden een tweede samenzijn. De nabestaanden hebben aangegeven geen behoefte te hebben aan een bijeenkomst. Met de ouders van Tristan van der Vlis onderhoudt de gemeente Alphen nog altijd persoonlijk contact.

9 april-herdenking live op televisie
Alphen Stad FM/TV zendt op maandag 9 april (Tweede Paasdag) de herdenkingsdienst van het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof live uit op radio, televisie en internet. In samenwerking met Omroep West wordt van 11.00 tot 13.00 uur een speciaal televisieprogramma gemaakt waarin de herdenking in de Ridderhof rechtstreeks wordt uitgezonden. De officiële plechtigheid vangt om 11.50 uur aan. Burgemeester Bas Eenhoorn spreekt de aanwezigen toe, evenals de voorzitter van de winkeliersvereniging. Om 12.00 uur is Alphen twee minuten stil, er wordt gezongen door Liesbeth List en Collegium Voci en er wordt een speciale glasplaat onthuld. Daarna gaan alle aanwezigen naar buiten waar bij zalencentrum De Bron de herdenkingsplek geopend.

Alphen Stad FM/TV herhaalt de televisie-uitzending gedurende de dag een aantal maal. Om 11.00 uur zenden beide zenders een door Omroep West gemaakte documentaire uit: 'De Ridderhof, één jaar later'. Daarin komen de familie Youssef (nabestaanden van het allereerste slachtoffer van Tristan van der Vlis), Richard Deijs (politieagent die toevallig in de Ridderhof aanwezig was) en burgemeester Bas Eenhoorn aan het woord. Tijdens het paasweekend zendt Alphen Stad FM/TV op televisie ook een zelfgemaakte documentaire uit met onder andere politie-districtschef Krishna Taneja.

Radio: 11.00 - 14.00 uur
Alphen Stad FM/TV maakt ook op de radio een aangepast radioprogramma. De Alphense omroep is met radioverslaggevers binnen en buiten de Ridderhof aanwezig gedurende de herdenking. Het officiële gedeelte wordt integraal uitgezonden op de radio. Om 13.30 uur vindt er in De Bron een speciale kerkdienst plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Deze bijeenkomst is ook rechtstreeks op de radio te beluisteren. Joost van Steen presenteert de radiouitzending. De hele dag zendt het radiostation aangepaste muziek uit.

Ook Alphen Stad FM Sport staat op 9 april (14.00-18.00 uur) stil bij het schietdrama. Want terwijl heel Alphen op z'n kop stond, er helikopters boven Alphen vlogen, ambulances af en aan reden en zelfs het gerucht ging dat de dader zich ophield bij de voetbalvelden van ARC; werd de voetbalwedstrijd ARC-Rijnsburgse Boys afgewerkt. Haniff Harharah gaat met Niek Oosterlee en Sezer Aksoy terug in de tijd. De Alphense Rijnsburgse Boys-trainer Niek Oosterlee woont zelf op een steenworp afstand van de Ridderhof en ARC'er Sezer Aksoy kreeg vlak voor de wedstrijd te horen dat zijn broer Adem Aksoy was neergeschoten door Tristan.