In de krant was onlangs te lezen dat een studente verbolgen was dat ze aan haar maximale studieschuld zat en niets meer bij kon lenen. Ja, mevrouw was al jaren (te) lang aan het studeren en dreigde nu in een sociaal isolement te geraken, nu ze niet meer met haar vriendinnen een terrasje kan pakken. Het was niet in haar opgekomen dat wellicht het overmatig terrasbezoek en het daarmee gepaard gaande, even zo overmatige wijngebruik, had bijgedragen aan haar penibele financiële situatie.

Hoe anders was het met de student die ruiterlijk toegaf dat hij zijn studiefinanciering er doorheen gejast had met zijn vrienden al gamend op de zolderkamer waar het bier rijkelijk vloeide. Een ander op zijn beurt had zijn studiefinanciering in de bitcoins gestopt maar was net op het verkeerde moment ingestapt. Zoek een baantje zou je zeggen. Terwijl op datzelfde terras er een schrijnend gebrek is aan personeel, zitten de jongens en meisjes liever op het terras dan dat ze erop werken. En ja werken, werken, dat deed zijn vader al, had een student smalend gezegd. Hij kijkt wel uit, zou zomaar eens te veel vrije tijd kunnen gaan kosten. En bovendien zijn ouders hadden het financieel prima voor elkaar dus op de lange termijn zat dat wel goed.

In de praktijk houd ik mij dagelijks bezig met het adviseren van cliënten om hun, in hun arbeidzame leven zorgvuldig opgebouwde vermogen, uit de handen van de fiscus te houden. Steeds vaker spreek ik ook klanten die zich ook zorgen maken of hun bloedjes van kinderen wel verantwoord om kunnen gaan met het door hen te erven geld. Daarbij komt dat het leukste van geld het uitgeven daarvan is en het allermooiste is het uitgeven van geld van een ander.

In de wetenschap dat het kind te zijner tijd over een flinke erfenis kan beschikken zal het aantal vrienden dat graag bereid is te helpen met het uitgeven daarvan, naar verwachting groeien. Uiteraard gaat iedere vergelijking met uw kinderen mank maar ja, het ene kind ziet wellicht beter de waarde van geld dan het andere kind. Het is soms te overwegen de erfenis onder bewind te stellen in je testament. Daarbij kan iemand uw (klein)kind, maar ook het door u nagelaten vermogen een beetje in de gaten houden…